placki ziemniaczane z sosem porowym
Obiad

Placki ziemniaczane z sosem porowym

Placki ziemniaczane z sosem porowym – przyznam się, że placki z ziemniaków mogłabym jeść w każdej postaci.. z każdymi możliwymi dodatkami :) Najbardziej jednak uwielbiam je w wersji na słodko ze śmietaną i cukrem. Czasem jednak lubię skusić się na ich wersję wytrawną np. w postaci placków ziemniaczanych po węgiersku, czy tak jak teraz z sosem porowym.


Placki ziemniaczane z sosem porowym – Składniki:

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków (waga przed obraniem, ale obierałam je dość cieniutko)
  • szczypta soli
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do smażenia placków

Składniki na sos porowy:

  • 1 duży kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 110 g
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30% – ok. 125 ml
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

placki z ziemniaków z sosem porowym

Przepis na placki ziemniaczane z sosem porowym:

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach (jeśli chcecie, by placki ziemniaczane były chrupiące, warto je zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Odstawić na parę minut, a następnie miskę z startymi ziemniakami delikatnie przechylić i zlać nadmiar wody (uważać, by nie wylać razem z wodą skrobi! Skrobia ma pozostać). Następnie do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki formować placki ziemniaczane na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układać placuszki na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego, wrzucić pora, dodać tymianek i smażyć na średnim płomieniu do czasu aż por się zeszkli (ok. 4-5 minut). Następnie dodać kwaśną oraz słodką śmietankę, wymieszać i dusić przez ok. 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Wymieszać.
  4. Placki ziemniaczane poukładać na talerzu, polać sosem porowym. Smacznego!


placki ziemniaczane z porem

placki ziemniaczane por

placki z porem

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here