TORT MARS + FILMIK

1 maj 2019
data:post.title
Pyszny tort mars. Idealny na urodziny lub przyjęcie, bardzo smaczny i słodki, polecam. 


SKŁADNIKI :

           biszkopt :
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej ( 120 g )
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • herbatka do nasączenia ciasta
          masa :
  • 400 ml śmietany 30 % 
  • 3 śmietan fixy aby masa się dobrze zastygła lub nawet 4 
  • 3 batoniki mars + 5 łyżek mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duża łyżka z czubkiem nutelli 

       dodatkowo : 
  • 1/2 puszka kajmaku
  • 3 batoniki mars + 3 łyżki mleka 
  • 1 batonik do dekoracji
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

  1. Biszkopt - białka ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, dalej ubijamy, wlewamy olej, mieszamy. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z kakaem i mieszamy delikatnie. Wlewamy do tortownicy ( 24 cm ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 % C. Po ostudzeniu biszkopt przecinamy na dwie równe połówki.
  2. 3 marsy kroimy na kawałki, rozpuszczamy z mlekiem i ciągle mieszamy, studzimy. 
  3. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy ostudzone marsy, dodajemy nutellę i śmietan - fixy, chwilkę miksujemy. 
  4. Biszkopt nasączamy słodką herbatką. Na blat ciasta wykładamy część masy, na to ponownie ciasto, nasączamy, rozkładamy resztę masy i wyrównujemy brzegi.  Tort chłodzimy.
  5. Po 1-2 godzinach rozkładamy na wierzchu kajmak. Natomiast marsy rozpuszczamy w garnku z odrobiną mleka i ostudzone wylewamy na tort. Dekorujemy marsami. 
  6. Zbyt rzadka polewa zlatuje z tortu, tak więc polecam kajmak dać na pierwszy blat ciasta, potem krem i biszkopt. Tak więc unikniemy rozlania się polewy na wierzchu tortu. Mimo wszystko wyszedł on bardzo smaczny, wszystkim mega smakował :) polecam. 

                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz