Drożdżówka z marcepanem i pistacjami

Tydzień po Świętach, to pora dodać przepis na drożdżowy warkocz z marcepanem i pistacjami, który gościł w tym roku na naszym wielkanocnym stole. Oczywiście taką pyszną drożdżówkę można przygotować na co dzień nie tylko od święta, do czego serdecznie was zachęcamy.

Przepis:

Produkty:

Na ciasto:
  • 250ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 75g cukru
  • 500g mąki typ 550
  • 1 jajko
  • sól
  • 80g miękkiego masła
Na nadzienie:
  • 60g pistacji
  • 300g marcepanu
  • 7 łyżek mleka
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
Przystrojenie:
  • żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki grubego cukru

Przygotowanie:

Lekko podgrzać 100 ml mleka i dokładnie wymieszać z pokruszonymi drożdżami i cukrem.

Mąkę przesiać przez sitko i dodać do mleka z drożdżami. Następnie dodajemy jajko, resztę mleka i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wyrabiamy. My używamy miksera do wyrabiania ciasta. Jak zawsze w przypadku ciasta drożdżowego musi ono odchodzić od rąk (śmigła miksera), jeżeli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste, mleka. Ciasto musi się dość długo wyrabiać, my zostawiamy mikser na wysokich obrotach na około 5 minut.

Rozdrobnione i miękkie masło dodajemy do ciasta i znowu wyrabiamy. Jeżeli przez masło zrobi się ono zbyt klejące, to można dodać mąki.

Wyrobione ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

W między czasie przygotowujemy nadzienie. Pistacje miksujemy blenderem, lub drobno siekamy.

Marcepan trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy go z mlekiem i sokiem pomarańczowym. Całość dokładnie wyrabiamy.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy ja w kształcie dużego prostokąta i obcinamy na trzy równe paski. Na środku każdego paska rozkładamy masę marcepanową i posypujemy pistacjami. Następnie zawijamy tworząc wałki.

Z powstałych wałków pleciemy warkocz, przykrywamy szmatką i odstawiamy na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je rozmieszanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy cukrem.

Całość pieczemy w temperaturze 180 ‚C bez termoobiegu przez około 40 minut. Jeżeli po 25 minutach ciasto mocno ściemnieje możemy przykryć je papierem do pieczenia i przetrzymać kolejne 15 minut w piecu.

Gotowe… smacznego