Bułki pszenne z sezamem

Smaczne bułeczki na śniadanie







200 ml mleka
32g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
80 g roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
sezam do posypania bułek

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić by zaczęły pracować.
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać zaczyn,roztopione masło i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto,nakryć ściereczką i odstawić na 45-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części i uformować bułeczki.  
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 20 minut by podrosły. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 20 minut. 
Upieczone wystudzić na kratce.














Komentarze

Popularne posty