29 kwietnia 2019

Kulki serowe lableh marynowane w oliwie i przyprawach

Znów wracam do przepisów na serki jogurtowe. Kiedy okazuje się, że serek jogurtowy suszyliśmy kapkę dłużej lub po prostu leży nam w lodówce i wiemy, że całego na raz nie zjemy, to warto zrobić kulki serowe w oliwie. Ser w takiej postaci poleży zdecydowanie dłużej w lodówce, wystarczy taką kuleczkę wyjąć z zalewy i rozsmarować na pieczywie. A pozostała zalewa przyda się do smażenia innych potraw czy do jakiejś marynaty czy jako sos do sałatki.


Składniki:

dowolny serek jogurtowy odcedzany przynajmniej 3 dni lub dłużej ( naturalny lub z ziołami)
dowolne przyprawy (suszone pomidory, pieprz, suszone zioła itp.)
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Z serka utoczyć kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Pozostawić w lodówce przez 1-2 dni do podsuszenia.
2. Na talerzyki wysypać dowolne przyprawy. Obtoczyć w nich kulki. Przełożyć do słoika i zalać oliwą z oliwek. Ważne, aby kulki były całkowicie pokryte oliwą, inaczej mogą się zepsuć. Używałam suszonych przypraw i ziół do obtoczenia więc moje kulki stały spokojnie z 3-4 tygodnie w lodówce. Jeśli używamy świeżych ziół, przechowujemy nie dłużej niż tydzień. Do marynaty można dorzucić ząbek czosnku czy kawałek chilli dla podkręcenia smaku.

Smacznego!!!


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!