Tarta z musem czekoladowym (bez pieczenia, wegańska)

Pyszna tarta z musem czekoladowym na bazie aquafaby (sporo mi jej zostało po zrobieniu falafeli, a że u mnie nic się nie marnuje to na jej bazie powstał taki oto pyszny deser). Tarta jest niezwykle prosta do przygotowania, dosłownie 10 minut pracy, niestety trochę więcej czekania, aż masa stężeje, więc łasuchy muszą się uzbroić w cierpliwość :) Do przygotowania tarty użyłam czekolady deserowej, ale wyszło zdecydowanie za słodko, dlatego w przepisie rekomenduję gorzką. Ale równie dobrze możecie dodać pół na pół, wg preferencji ;)


Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm):

Spód:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Masa:
  • schłodzona woda z 2 dużych puszek po ciecierzycy konserwowej (puszka 800 g, używam ciecierzycy w zalewie firmy Doyal)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 420 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód:
W malakserze/ blenderze umieścić wszystkie składniki i miksować do ich połączenia.
Przełożyć do przygotowanej formy i równomiernie wylepić dno i boki blachy, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.



Masa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Wodę po ciecierzycy wlać do misy miksera i ubić na sztywno, jak białka. Zajmuje to więcej czasu niż ubijanie białek, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość. Następnie(dalej miksując) dodawać stopniowo wiórki kokosowe. Na koniec dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.


Kroić gorącym nożem (zanurzonym wcześniej we wrzątku).


Komentarze

Print Friendly and PDF