czwartek, 25 kwietnia 2019

Pomidorowe nuggetsy z kurczaka


Soczyste kawałki kurczaka w cieście z intensywną nutą zdrowych, dojrzewających w słońcu pomidorów w postaci koncentratu, połączonego z aromatycznymi przyprawami i chrupiącymi płatkami to fajny pomysł na domowego fast fooda, który równie dobrze sprawdzi się na każdym imprezowym stole, szczególnie z dodatkiem pikantnego, pomidorowego sosu.

Składniki:

600g  fileta z kurczaka
200g płatków kukurydzianych
olej do wysmarowania formy
sól
pieprz

Marynata:
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do kurczaka
3 łyżeczki przyprawy curry

Ciasto:
125ml mleka
3 łyżki maki pszennej
1 jajko
sól
pieprz

Sos pomidorowy:
5 łyżek majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
sól

Wykonanie:

1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze.

2. Marynata:
Koncentrat wymieszać z olejem, dodać przyprawę do kurczaka, curry i całość dokładnie wymieszać.

3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o grubości około 3 cm, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zalać marynatą i pozostawić na około 2 godziny.

4. Ciasto:
Mleko wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać jajko, mąkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

5. Kawałki fileta przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut.

6. Pomidorowy sos:
Koncentrat pomidorowy wymieszać z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą, szczyptą pieprzu Cayenne i całość dokładnie wymieszać.

7. Gotowe upieczone nuggetsy podawać z pomidorowym sosem.







Czy wiesz, że do przygotowania 200-gramowego słoiczka koncentratu potrzebny jest aż kilogram pomidorów? Trafią tam tylko te najlepsze: świeże, dojrzewające w pełnym słońcu, bez skórek i pestek. Pomidory przetworzone mają często bardziej wyrazisty smak oraz większą zawartość składników odżywczych niż pomidory szklarniowe w okresie zimowym. To one zapewnią głębię smaku Twoim daniom.






#pudliszki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz