sobota, 27 kwietnia 2019

Truskawkowy 3 Bit


Klasyczny 3 bit z kremem budyniowym, śmietanowym z kawałkami czekolady i orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki.

Składniki:

380g herbatników Petit Buerre
50g mlecznej czekolady
kakao

Krem budyniowy:
600ml mleka
200g masła extra
2 budynie wanilinowe
2 łyżeczki cukru wanilinowego
5 łyżek cukru

Mus truskawkowy:
500g truskawek
350ml wody
2 galaretki truskawkowe

Krem stracciatella:
500ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
100g mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Krem budyniowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu.

2. Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretki i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Krem stracciatella:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Następnie dodać startą na tarce o małych oczkach czekoladę i całość dokładnie wymieszać.

4. Składanie ciasta:
Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą herbatników. Następnie wyłożyć krem budyniowy, ułożyć drugą warstwę herbatników, wylać mus truskawkowy i wyłożyć trzecią warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć krem stracciatella i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać kakao, startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Udekorować według uznania.






1 komentarz: