Składniki
Skladniki na formę 24x24 cm:
- 2 opakowania krakersów (2x180g)
- 8 jaj
- 1.5 szklanki startego żółtego sera
- 3 ogórki konserwowe
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x120 g)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- +/- 6 łyżek majonezu
- pieprz i ewentualnie sól do smaku
Opis dania
W ostatnim czasie bardzo popularne stały się sałatki z tuńczykiem w różnej postaci – czy to z makaronem, ryżem, czy też po prostu sałatka warstwowa z tuńczykiem. Sałatki są o tyle ciekawe, że możemy przygotowywać je z rozmaitych składników i w różnych postaciach. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na sałatkę z tuńczykiem, to mam dla Was ciekawą propozycję. Sałatka warstwowa z tuńczykiem (na krakersach) sprawdza się doskonale nie tylko podczas świąt, ale także na różnego rodzaju imprezach, jak imieniny, urodziny, parapetówka i wiele innych. Nie dość, że sałatka z tuńczykiem na krakersach zaskoczy wszystkich wyglądem, to dodatkowo zachwyci niebanalnym połączeniem smaków. Jeśli więc znudziły Ci się tradycyjne sałatki, jak jarzynowa czy gyros, przygotuj sałatkę z tuńczykiem na krakersach – zachwyt gości murowany. 🙂
Ja do przygotowania sałatki użyłam kwadratowej tortownicy o wymiarach 24×24 cm.
Przygotowanie
1 Gotowe | Na blaszce z klamrą lub w przeźroczystym, płaskim naczyniu wyłożyć pierwszą warstwę krakersów. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki, ogórka pokroić w małą kostkę. Całość wymieszać, doprawić pieprzem i dodać około 2 łyżek majonezu. Pierwszą pastę wyłożyć na krakersy, wyrównać i przykryć drugą warstwą słonych ciastek. |
2 Gotowe | Tuńczyka odcedzić z sosu, rozdrobnić widelcem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, pieprz i około 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę, wyrównać i przykryć trzecią warstwą krakersów. |
3 Gotowe | Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na grubych oczkach tarki, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, dodać majonez (około 2 łyżek) i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na krakersy i wyrównać. |
4 Gotowe | Żółtka pokruszyć palcami lub zetrzeć na tarce, wysypać na górę sałatki. Całość zwieńczyć posiekanym szczypiorkiem i odstawić do lodówki na kilka godzin, by krakersy zmiękły. |