piątek, 26 kwietnia 2019

Bezglutenowe pierogi leniwe + filmik

Bezglutenowe pierogi leniwe też są możliwe i w niczym nie odbiegają od swoich pszennych pobratymców. Kluczem do sukcesu jest właściwy przepis, a ten znalazłam w nieprzepastnych zasobach internetu. Podstawą mojej wersji bezglutenowej stanowi przepis z bloga Słodka Strona na genialne Leniwe pierogi - koniecznie odwiedźcie ten BLOG.

A tymczasem zapraszam na przepis wraz z filmikiem :-)

* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
  • 600 g twarogu
  • 3 jajka
  • ok. półtorej szklanki mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • masło i cukier na okrasę
Wykonanie:
1. Do miski wrzucamy 600 g twarogu i rozdrabniamy widelcem.











2. Następnie dodajemy 3 jajka i mieszamy dokładnie.











3. Następnie dodajemy szczyptę soli i wsypujemy ok. półtorej szklanki mąki ryżowej, wsypujemy stopniowo i mieszamy.








4. Następnie przerzucamy ciasto na blat i zagniatamy. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części i każdą część kulamy tworząc wałeczek. Nie jest to łatwe. Mąka bezglutenowa nie skleja się, ciasto się rozpada. Ale delikatnie kulając poradzimy sobie.





5. Nastawiamy garnek z wodą. Wrzątek solimy - półtorej łyżeczki soli.
Wałeczki ciasta kroimy pod kątem.









6. Pierogi wrzucamy na wrzątek, gotujemy partiami, lekko mieszamy, by nie przywarły do dna garnka. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. W rondelku roztapiamy ok. pół kostki masła. Masło lekko musi zbrązowieć, wtedy jest najsmaczniejsze.





7. Gotowe pierogi polewamy roztopionym zbrązowionym masłem i posypujemy cukrem.
Smacznego :-)













Zapraszam na filmik:



3 komentarze: