Pomidorowa młoda kapusta z cieciorką

Delikatna, młoda kapusta zasmażana z boczkiem i aromatycznymi dodatkami. Zamiast świeżych pomidorów, tak wczesną wiosną warto sięgnąć po koncentrat pomidorowy. Świetnie podbija smak kapusty i idealnie pasuje do gotowanej cieciorki. Tak przygotowana młoda kapusta może być samodzielnym, wiosennym obiadem i jest szybka do przygotowania.

to1

  • 1 główka młodej kapusty ok 1 kg
  • 400 g ugotowanej cieciorki
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 200 g boczku wędzonego 
  • 2 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 liść laurowy
  • 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek świeżego koperku
  • sól 
  • pieprz czarny

Na dnie garnka rozpuścić masło klarowane i wrzucić pokrojony boczek wędzony. Obsmażyć, aż się lekko zrumieni i dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się zeszklą wsypać posiekaną młodą kapustę i zalać wodą lub bulionem. Dołożyć liścia laurowego i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Kapusta zmniejszy swoją objętość, a kiedy będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy i ugotowaną cieciorkę. Jeżeli używamy gotowej cieciorki z puszki lub słoika, należy ją najpierw przepłukać na sicie pod bieżącą wodą.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dosypując również posiekany, świeży koperek. Podawać na gorąco. Smacznego :)

to

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.