niedziela, 28 kwietnia 2019

Wątróbka z grilla


Na grillu można położyć wszystko, no prawie wszystko: różne mięsa, drób, ryby, sery, warzywa, owoce, grzyby.
Polecam wątróbkę drobiową z grilla.
Aby chronić jej delikatną strukturę i aby jej nie wysuszyć proponuję zawinąć ją w boczek.
Jeden ładny, cienki plaster boczku wędzonego, na jeden kawałek wątróbki.

  • wątróbka drobiowa,
  • plastry boczku wędzonego (jeden na kawałek wątróbki),
  • miód (może być wielokwiatowy),
  • musztarda francuska,

Miód wymieszać z musztardą – mamy otrzymać dość gęstą i smaczną pastę – mniej więcej 1 łyżka miodu i 1 łyżeczka musztardy.
Plasterek boczku posmarować pastą, ułożyć na nim wątróbkę i zawinąć go wokół wątróbki. Jeżeli będziemy mieli cienkie i odpowiedniej długości plasterki boczku, to obędziemy się bez wykałaczek.
Wątróbkę ułożyć na tacce i grillować, co jakiś czas obracając.


Grillowałam na grillu COBB, użyłam ruszt aluminiowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz