kwietnia 26, 2019

Pancakes z batatów i dyni, podane z orzechami nerkowca i ananasem!

Szybki, prosty i pyszny pomysł na śniadanie lub obiad dla całej rodziny. Nie znam osoby, która nie lubiłaby placuszków. Ja lubię je w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Dzisiaj mój ekspresowy umilacz, pięknie pomarańczowe pancakes.



Przepis na pancakes z batatów i dyni.

- 1 szklanka puree z pieczonej dyni piżmowej
- 1 szklanka puree z pieczonego batata
- 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 jajka
- 1/2 banan
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W dużej misce wymieszaj puree z jajkami, dodaj banana (dodaje go aby nie słodzić masy, jeśli lubisz słodkie możesz użyć cukru po prostu) całość zmiksuj blenderem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Placuszki smaż na oleju rzepakowym. Smaż je małe i przewracaj dużą packą. 

Placuszki podałam ze świeżym ananasem ale sprawdzą się również sezonowe owoce takie jak borówki, truskawki czy jagody. Całość polałam odrobiną jogurtu kokosowego (pasował mi do ananasa, jeśli używasz np. truskawek może być zwykły jogurt naturalny). W wersji na bogato użyj śmietanki ;-)


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Juź jestem zachwycona i przepisami i dziękuję bo będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI