Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 27 kwietnia 2019

Zapiekane drobiowe kotlety

Pomysł na takie kotlety zrodził się w mojej głowie jeszcze przed świętami. Jako że w święta gościłam u siebie Rodzinę na obiedzie, chciałam podać coś innego niż tradycyjny schabowy. Zrobiłam więc próbę, z której byłam naprawdę zadowolona. Delikatny pomidorowy smak, dużoooo sera i co najważniejsze- soczyste mięso! Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze filety były naprawdę fajnie dopieczone, nie suche i odrobinę chrupiące. Nie wyciekła z nich nawet odrobina tłuszczu. Nie miałam więc dylematu, co podać Gościom, a o tym jak smakowały niech świadczy fakt, że cała reszta mięs praktycznie została, a te zapiekanki rozeszły się w mig!



Składniki na ok 6 sztuk:

2 duże filety z kurczaka
1 małe jajko
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego #Pudliszki
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 pełna szklanka płatków kukurydzianych
300g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki oleju
200g startego sera żółtego
1 kulka mozzarelli
Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki lub drobniej. Olej podgrzewamy, dodajemy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli- także przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i całkowicie odparowujemy. Filety myjemy, odcinamy polędwiczki, a następnie dzielimy kotleta wzdłuż na pół. Oprószamy solą oraz pieprzem i delikatnie rozbijamy. Jajko mieszamy z koncentratem pomidorowym, odrobiną soli oraz pieprzu. Płatki kukurydziane mielimy, ale niezbyt drobno. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w pomidorowym jajku i układamy na płatkach, tak by przykleiły się tylko z jednej strony, od spodu. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem, pieczarkami i układamy plaster sera mozzarelli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C  (grzanie dolne) na 10 minut, po czym skręcamy temperaturę do 180⁰, zmieniamy na grzałkę góra-dół i dopiekamy przez 10 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami- np. ziemniaczki, surówki.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań


1 komentarz:

  1. Ale świetna patelnia :) gdzie ją kupiłaś? przepis też pewnie wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.