KREM O SMAKU RAFFAELLO z białą czekoladą i śnieżką

by Magdalena Indyka
Krem o smaku raffaello, krem na śnieżce, krem rafaello na śnieżce, krem ze śnieżką,
image_print

Krem o smaku raffaello z białą czekoladą i śnieżką do dziś przypomina mi moje 18 urodziny, ponieważ to właśnie wtedy podałam moim gościom tort z tym kremem. Dlatego dziś, w moje 35 urodziny, podaję Wam przepis na ten pyszny krem :). Polecam tort Serce Raffaello, gdzie znajdziecie krem raffaello na śnieżce. Krem jest słodki ze względu na zawartość białej czekolady i śnieżki, dlatego polecam do niego frużeliny z kwaśnych owoców, np. frużelinę malinową.
Polecam również kokosowy krem do tortów i ciast. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 160 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej*
  • 1 opakowanie 'Śnieżki’ (60 g)
  • 60 g białej czekolady
  • 65 g wiórków kokosowych
  • 15 g migdałów w płatkach, pokruszonych
  1. Miseczkę z połamaną czekoladą kładziemy na małym, wysokim rondelku z wrzącą wodą (mała ilość). Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Biała czekolada nie potrzebuje wysokiej temperatury, dlatego uważajmy, aby jej nie przegrzać.
    Roztopioną czekoladę studzimy, nie może być ciepła – krem się wtedy zwarzy.
  2. W misce umieszczamy schłodzoną śmietankę i dodajemy śnieżkę w proszku. Wszystko razem miksujemy, aż otrzymamy gęsty krem (szybsze obroty, ok 2 min). Dodajemy roztopioną i ostudzoną białą czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.
  3. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i pokruszone migdały. Krótko miksujemy.
  4. Krem o smaku raffaello z białą czekoladą i śnieżką od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 

 

Uwagi:

  1. Kremu z podanych proporcji wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu raffaello: połączenia smakowe.
  3. Do kremu raffaello nie polecam śmietanki 36% z Piątnicy. Krem na tej śmietance wyjdzie za gęsty. Można użyć śmietanki 30%, jednak tylko do lekkich tortów.
  4. Do krojenia tortu polecam gorący nóż. Krem o smaku raffaello jest gęsty i tort ciężko się kroi.

Smacznego 🙂

Krem o smaku raffaello, krem na śnieżce, krem rafaello na śnieżce, krem ze śnieżką,

Krem o smaku raffaello, krem na śnieżce, krem rafaello na śnieżce, krem ze śnieżką,

Krem o smaku raffaello, krem na śnieżce, krem rafaello na śnieżce, krem ze śnieżką,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

8 komentarzy

Ania 01/02/2024 - 17:46

Czy „śnieżka” to to samo co „śmietan-fix”?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/02/2024 - 18:13

Nie. Proszę wpisać w Google: bita śmietana śnieżka aby zobaczyć jak to wygląda 🙂

Odpowiedź
Edyta Biernikow 12/10/2023 - 18:39

Jaką białą czekoladę polecasz?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/10/2023 - 12:10

Od zawsze używam białej Wedel 🙂 Inne mi nie smakują i kremy nie wychodzą tak stabilne jak z Wedel.

Odpowiedź
AAgatagataagaAgata Ga 04/02/2024 - 21:06

Czy śnieżka jest wyczuwalna w smaku? Mogę pominąć śnieżkę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/02/2024 - 16:06

Śnieżka ma specyficzny słodki smak i przez to krem również na tym zyskuje. Nie wiem jaki będzie efekt jeśli śnieżkę zastąpi się kremem śmietankowym. Na blogu są inne przepisy na kremy kokosowe bez śnieżki. Polecam je zrobić, jeśli nie chce Pani korzystać ze śnieżki.

Odpowiedź
Paulina 08/04/2023 - 17:32

Przy trzech warstwach krem rafaello, mus malinowy i mus Biała czekolada, krem kokosowy umieścić na spodzie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/04/2023 - 17:38

Tak, można też dać na górę. Fajnie aby mus był na środku, aby równoważył smak kokosu i białej czekolady 🙂

Odpowiedź