Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 26 kwietnia 2019

Pomidorowe risotto z boczkiem, cukinią i szparagami


Risotto to popularna potrawa  północnej kuchni włoskiej i moje ulubione danie na ciepły obiad- jak wiecie już.

Idealnie kremowe z mnóstwem warzyw, teraz na straganach zaczynają pojawiać się szparagi więc dodajemy je do dania. 
W wersji pomidorowej,   jest wyraziste w smaku i doskonale skomponowane, potrawa jest sycąca i doskonale sprawdzi się zamiast dwudaniowego obiadu.  

Risotto robię często gdy zostaje mi niedzielny rosół , tym sposobem nic się u mnie nie marnuje . 

Jedno z dań które domownicy jedzą z wielkim apetytem i zawsze są zadowoleni. 
Powinno to być coś co pobudza zmysły, kusi smakiem, zapachem oraz wyglądem a pomidorowe risotto takie właśnie jest.
 Przekonajcie się,  że z prostych składników można przygotować pyszny obiad.











Składniki na 4-5 porcji:

30 dag ryżu arborio
20 dag wędzonego chudego boczku
200 ml białego wytrawnego wina
½ kg szparagów zielonych
1 czerwona papryka
2 pomidory najlepiej malinowe
1 cukinia
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
2 łyżki oliwy
2 -3 łyżki masła
Sól morska do smaku lub jarzynka
Świeżo mielony pierz do smaku
Ser parmezan lub grana padano do posypania

Sposób przygotowania:

Boczek wędzony pokroić na cienkie paseczki, cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę.
Na dużą głębszą patelnię wrzucić boczek i podsmażyć aż wytopi się tłuszcz, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć całość aż zabulgocze,  wsypać suchy ryż, dodać oliwę i masło po dwóch minutach zalać winem, dusić do odparowania wina.

 Następnie oddać pokrojoną w kostkę paprykę  i  umyte i pokrojone na kawałki zielone szparagi. Wywar warzywny lub drobiowy, znakomicie w tej potrawie sprawdzi się też  rosół, doprowadzić do wrzenia, wlewać stopniowo, partiami po jednej chochli wywar, każda następną chochlę wlewać jak wchłonie ryż.

W trakcie gotowania dodać pokrojone pomidory  i cukinię, całość gotować często mieszając aż ryż zrobi się miękki. Zajmuje to około 20-25 minut.
 Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ze startym parmezanem, natychmiast podawać, gorące.

Można posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.





Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj