Grill bez mięsa nie jest wyzwaniem! Jedną z propozycji są szaszłyki z marynowanym tofu. Szaszłyki możesz też upiec w piekarniku 🙂
Polecam Wam również przepis na ziemniaki grillowane w musztardzie z kotletami z soczewicy – https://viagusto.pl/ziemniaki-grillowane-w-musztardzie-z-kotletami-z-czerwonej-soczewicy-weganski-grill/
składniki
- 200 g tofu
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki przyprawy do grilla lub do mięs (np. mieszanka przyprawy do karkówki i do kurczaka)
- 200 g pieczarek
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 1 papryka
przygotowanie
- Tofu pokrój w dużą kostkę i wymieszaj z olejem i przyprawą. Całość włóż na noc do lodówki.
- Pieczarki, cukinię, cebulę i paprykę również pokrój w dużą kostkę.
- Wszystkie składniki nadziej na patyczki do szaszłyków. Na koniec szaszłyki polej pozostałą marynatą z tofu.
- Szaszłyki grilluj przez ok. 25 minut, co jakiś czas je obracając. Możesz je również upiec w piekarniku.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najszybsza i najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!