środa, 24 kwietnia 2019

Domowy chleb razowy z ziarnami


Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, na mące razowej, z dużą ilością ziaren, to idealna propozycja dla osób lubiących zdrowe i domowe wypieki.

Składniki:

200g mąki razowej typ 2000
350g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
1 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy
370ml ciepłej wody
100g ziaren słonecznika
30g sezam
masło do wysmarowania naczynia

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody, całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać sól, oliwę, resztę wody, zaczyn drożdżowy i ziarna. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto (aż zacznie odchodzić od rąk).

2. Miskę z gotowym ciastem owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc.

3. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić, uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym samym czasie wysmarowane masłem naczynie wraz z pokrywką wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 200 stopni.

4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej piec chleb w tej samej temperaturze jeszcze około 20-25 minut.

5. Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i pozostawić na kratce do wystudzenia.










4 komentarze:

  1. Cudowny chlebek na śniadanie! A do tego czarna herbata pasuje jak ulał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki zestaw na weekend idealne! Ciepły chleb i pyszna herbatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb wyszedł super mimo zrobionego odstępstwa czasowego -nie trzymałam w lodówce. Następny zrobię w/g przepisu

    OdpowiedzUsuń