Delikatne i puszyste niczym chmurki, słodkie i pachnące wanilią, dla kontrastu podane z rabarbarem karmelizowanym na intensywnym w smaku miodzie gryczanym z dodatkiem truskawek. Gwarantuję niebo w gębie :)
3 porcje:
- 2 jajka
- szklanka kefiru
- 1,5 szklanki mąki
- 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- 0/5 łyżeczki ziarenek wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0/5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3 łodygi rabarbaru
- łyżka masła
- łyżka miodu gryczanego
- łyżeczka pudru truskawkowego (liofilizowane zmielone truskawki)
Jajka rozdzielamy.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę.
Dodajemy kefir i dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
Białka ubijamy na sztywno z solą.
Sztywną pianę stopniowo dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Natłuszczoną patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień.
Nakładamy niewielkie placuszki, dodajemy łyżeczkę wody i przykrywamy przykrywką.
Na najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 6-7 minut.
Gdy będzie już widać sporo bąbelków na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.
W czasie smażenia placków, przygotowujemy rabarbar.
Kroimy go w około 2-3 cm kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło.
Rabarbar krótko przesmażamy i dodajemy miód oraz puder truskawkowy.
Cały czas mieszając, podsmażamy, aż sos stanie się gęsty.
Podajemy z placuszkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy