środa, 24 kwietnia 2019

Tradycyjny barszcz ukraiński

Witajcie!
Pewnie jak większość z Was, po świątecznej "kulinarnej rozpuście" byliśmy spragnieni najzwyczajniej w świecie zupy! Z tego względu w tym tygodniu mamy dla Was niesamowitą dawkę witaminową, którą zamknęliśmy w tradycyjnym barszczu ukraińskim. Pędźcie jak najszybciej do sklepu, listę składników macie poniżej i zapraszamy do wspólnego gotowania.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Składniki:
  • Ćwiartka z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/8 główki kapusty
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 kg buraków
  • mała puszka białej fasoli
  • puszka pomidorów
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska do smaku
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
  • opcjonalnie: śmietana do zabielenia zupy
Wykonanie:
  Ćwiartkę z kurczaka umyliśmy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przełożyliśmy do garnka, zalaliśmy 2 l wody, doprowadziliśmy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowaliśmy, dodaliśmy pokrojoną w kostkę  buraki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe i gotowaliśmy 2 godziny. Następnie dorzuciliśmy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 15 minut przed końcem gotowania dorzuciliśmy pokrojoną kapustę oraz pomidory z puszki. Na patelni zeszkliliśmy cebulkę, która posłużyła nam jako zasmażka. Na sam koniec dodaliśmy przepłukaną fasolkę, przegotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Podaliśmy do stołu z łyżką śmietany i posiekanym koperkiem. 








SMACZNEGO!

Pozdrawiamy,
Sprawni w smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz