Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami

Uwielbiam bezę a tort bezowy kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ moja mama bardzo często piekła taki torcik kiedy byłam mała. W te święta to ja kolejny raz upiekłam jeden z naszych ulubionych torcików z pysznym kremem kajmakowym z dodatkiem orzechów pekan. Tort jest mega słodki, ale też mega pyszny. Polecam 🙂


Składniki:
Blaty bezowe
– 6 białek
– 300g drobnego cukru
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
– 30g orzechów pekan

Krem kajmakowy:
– 250g serka mascarpone
– 125ml śmietanki 30% (bardzo zimnej)
-150g masy kajmakowej
– 30g orzechów pekan

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce), jednocześnie cały czas długo ubijać, aż cały cukier się rozpuści. Gdy piana będzie błyszcząca i gęsta dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i miksować jeszcze przez minutę. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
Dwie blachy z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Pianę podzielić pomiędzy dwie blachy do pieczenia tworząc okręgi o średnicy ok. 24cm. Wstawić do piekarnika (na wyższy i niższy poziom) uprzednio nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem.
Piec przez pięć minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na około 15 minut. Następnie wyjąć blaty bezowe z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Mascarpone, bardzo zimną śmietankę kremówkę i kajmak ubijać razem przez około 2 minuty na puszysty krem. Następnie dodać posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blat bezowy, przykryć drugim blatem i udekorować wg uznania. Ja udekorowałam kakao i pekanami. Smacznego 🙂

Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami
Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami
Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami
Please follow and like us:

5 thoughts on “Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami”

  1. Pingback: Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami | FlyB Kulinaria

  2. Rewelacja ! Nie mam ręki do bez, ale odważyłam się ten przepis wypróbować i wyszło cudownie . Dziękuję . Gorąco polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.