Makaron z kurczakiem w pomidorowym sosie

Kilka podstawowych składników, takich jak drobny makaron, mięso kurczaka, cebulka i koncentrat pomidorowy. Do tego szczypiorek i roztapiający się pod wpływem ciepłej potrawy ser żółty. Tyle potrzeba, by zadowolić głodne brzuszki.

Lubicie takie proste potrawy?

U nas makaronowe dania z dodatkiem pomidorowego sosu często pojawiają się na obiad czy ciepłą kolację. W zależności od możliwości finansowych, czasu czy ochoty, zmieniają się jedynie dodatki, ale przyznać muszę, że wersja z kurczakiem jest chyba tą najulubieńszą.

Spróbujcie i Wy.

  • 350-400 g drobnego makaronu np kolanka
  • około 500 g piersi kurczaka
  • 1 puszka polpy pomidorowej
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: bazylia, tymianek, oregano
  • mielona papryka słodka
  • sól, pieprz, cukier

Dodatkowo:

  • tarty ser żółty
  • cebulka dymka lub szczypiorek

Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na plasterki.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, odrobiną mielonej papryki oraz szczyptą ziół.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso. Odstawiamy na bok.

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Pod koniec dodajemy czosnek. Następnie wlewamy pomidory wraz z zalewą, dodajemy niewielką ilość wody oraz koncentrat pomidorowy. Całość smażymy, aż do otrzymania sosu o pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku bazylią, oregano, tymiankiem, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Do gotowego sosu wkładamy mięso, chwilę podgrzewamy. Dodajemy makaron.

Danie podajemy posypane tartym serem żółtym oraz posiekanym szczypiorkiem.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań