czwartek, 25 kwietnia 2019

Naleśniki z serem i czereśniami

Tęskno mi już za owocami z krzaczka czy gałązki.
Czereśnie miałam jeszcze zamrożone więc je wykorzystałam do zrobienia naleśników z serem i owocami właśnie.
Takie połączenie jest pyszne, polecam gorąco.
Ser i czereśnie w naleśnikach.



Składniki: 8 naleśników
Ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
Farsz:
  • 500 g tłustego twarogu
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pure z dyni
  • 1 szklanka wypestkowanych czereśni - miałam mrożone

Przygotowanie naleśników:
  • Ciasto zrobiłam wieczorem dnia poprzedniego i wstawiłam je do lodówki.
  • Naleśniki dzięki temu były bardzo delikatne i bardzo elastyczne.
  • Do miski wlałam wodę, mleko, olej i zmiksowałam z jajami.
  • Potem wsypałam mąkę i ponownie zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Wstawiłam do lodówki, powinno odpocząć choć godzinę.
  • Przygotowanie farszu:
  • Twaróg zmiksowałam ze śmietanką i miodem na gładki krem, dodałam pure z dyni i ponownie wymieszałam.
  • Dodałam żurawinę, skórkę pomarańczową, wymieszałam.
  • Do farszu dałam połowę czereśni.
  • Naleśniki piekłam bez tłuszczu, smarowałam je farszem, zwijałam w pakieciki i posypałam pestkami słonecznika, żurawiną i resztą czereśni.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Willa "Lipy" w Uroczysku Porszewice

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger