Placek bananowy z jagodami w żelu – śniadanie. Dzień dobry moi drodzy, jak samopoczucia i brzuszki po świętach? 🙂 Ja dziś polecam Wam ciut lżejsze śniadanie. Pyszny i prosty w przygotowaniu placek bananowy z jagodami w żelu. Oczywiście dodatki z jakimi podacie ten placek mogą być inne. Ja jednak miałam dziś ochotę na właśnie takie połączenie i polecam je i Wam. Spróbujcie. Smacznego i miłego dnia 😀
Składniki:
- 1 mniejszy banana (dojrzały)
- 1 jajko
- 4 płaskie łyżki mąki
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżka mleka
- odrobina oleju do smażenia – użyłam rzepakowego Woj-len
Do podania:
- jagody leśne w żelu
- cukier puder
Przygotowanie:
Do miski przekładamy obranego banana, rozgniatamy go widelcem. Wbijamy 1 jajko, dodajemy łyżkę mleka i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki i sodę, mieszamy dodając resztę mąki. Ciasto ma mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Rozgrzewamy małą patelnię z niewielką ilością oleju. Wylewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Po czym obracamy nasz placek przy pomocy łopatki na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwile bez przykrycia.
Placek kroimy na 4 części każdą lekko oprószamy cukrem pudrem i podajemy z jagodami leśnymi w żelu.
Smacznego