Babka drożdżowa

 

Babki drożdżowe, mazurki, serniki to ciasta kojarzące się ze świętami Wielkiej Nocy. Niektóre pojawiają się tylko w te dni. Ale warto czekać.są pyszne:)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka + 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 70 ml rumu
  • garść rodzynek
  • 100 g masła (stopionego)
  • kolorowa posypka

Lukier

  • sok z cytryny 2-3 łyżki + 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru

Rodzynki namoczyć w rumie. Mleko podgrzać ,dodać łyżkę cukru i mąki dodać drożdże, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Mąkę przesiać do miski,wlać drożdże,masło, ubite jajka oraz rodzynki przecedzone wymieszane z łyżką mąki pszennej. Ciasto dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 1 h.

Formę babki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą ,wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości formy. Piec w piekarniku w 180 stopni 45 minut.

Cukier, sok z cytryny i wodę wymieszać,zagotować. Gorącym lukrem polać wierzch babki posypać kolorową posypką. Można posypać ciasto tylko cukrem pudrem.

Smacznego Alleluja:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *