wtorek, 23 kwietnia 2019

Ziemniaki nacinane (Hasselback) nadziewane serem i boczkiem


Ziemniaki Hasselback to danie kuchni szwedzkiej - są to dosyć cienko nacięte ziemniaki, które należy przyprawić ulubionymi ziołami, polać oliwą i upiec je w piekarniku. Aby wzbogacić podstawową wersję ziemniaków po upieczeniu nadziałam je kawałkami żółtego sera i boczku, a całość została polana sosem śmietanowym. Takie ziemniaki możecie podać na obiad zamiast tradycyjnych gotowanych w wodzie lub jako osobne danie. 


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
7 średniej wielkości młodych ziemniaków
przyprawa do ziemniaków
100 g boczku wędzonego surowego
kilka mini kulek sera mozzarella (lub starty, żółty ser)
100 g sera żółtego w plasterkach
1 opakowanie śmietany 18% (150 g)
oliwa oliwek
sól, pieprz
słodka papryka


Ziemniaki bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Ziemniaki (pojedynczo) układać na łyżce i dosyć cienko nacinać. Uwaga: nacięcie nie może być zrobione na wylot ziemniaka, tzn. ziemniak nie może być przecięty na kilka części, ponieważ po upieczeniu nadal musi zachować swój kształt! Nacięte ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić przyprawą do ziemniaków, szczyptą soli oraz pieprzu i polać 3-4 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C  i piec pod przykryciem około 40-55 minut. Upieczone ziemniaki powinny być już miękkie. W międzyczasie ser żółty pokroić w nie za cienkie paski, a boczek w cienkie plasterki (oraz następnie każdy plasterek pokroić na 2-3 części). Następnie w przygotowane nacięcia nakładać naprzemiennie kawałki żółtego sera i boczku. Na sam koniec ziemniaki polać sosem śmietanowym (śmietanę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką) i posypać pokruszoną mozzarellą. Ziemniaki ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 15-20 minut w 225°C, tj. do zarumienienia wierzchu ziemniaków i rozpuszczenia się sera. Gotowe danie od razu podawać. 

Nacinanie ziemniaków

Faszerowanie upieczonych ziemniaków i wygląd dania przed drugim pieczeniem








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz