Jak ugotować makaron by się nie sklejał

Jak ugotować makaron by się nie sklejał?

Aby makaron się nie sklejał, idealnie się rozdzielał i był jędrny i zachował swój kształt zależy nam szczególnie wtedy, kiedy planujemy przygotować z niego sałatkę.

Poniższe wskazówki pomogą wam osiągnąć sukces!

 

 

JAK UGOTOWAĆ MAKARON BY SIĘ NIE SKLEJAŁ

  1. Dużo wody! Włosi biorą ok 1l wody na 100g makaronu – gotowanie w takiej ilości gwarantuje, że makaron nie poskleja się nieapetycznie podczas gotowania.
  2. Makaron wrzucamy na wrzątek a nie do zimnej wody! To bardzo ważna zasada, jeśli chcemy ugotować jędrny makaron a nie ciapę!
  3. Do wody w której gotuje się makaron możemy dodać łyżkę oleju lub masła, koniecznie solimy ją.
  4. Pilnujemy czasu gotowania! Jeśli gotujemy makaron suchy, czas gotowania podpowie nam napis na opakowaniu – trzeba pamiętać, że drobne makarony gotują się krócej a grube dłużej. Jeśli gotujemy makaron świeży będzie to 1-3 min gotowania w zależności od rodzaju makaronu.

  5. W trakcie gotowania zmniejszamy trochę grzanie by makaron nie wykipiał, mieszamy co jakiś czas by się nie skleił.

  6. Makaron możemy przelać zimną wodą na durszlaku.