Jak ugotować makaron by się nie sklejał?
Aby makaron się nie sklejał, idealnie się rozdzielał i był jędrny i zachował swój kształt zależy nam szczególnie wtedy, kiedy planujemy przygotować z niego sałatkę.
Poniższe wskazówki pomogą wam osiągnąć sukces!
JAK UGOTOWAĆ MAKARON BY SIĘ NIE SKLEJAŁ
- Dużo wody! Włosi biorą ok 1l wody na 100g makaronu – gotowanie w takiej ilości gwarantuje, że makaron nie poskleja się nieapetycznie podczas gotowania.
- Makaron wrzucamy na wrzątek a nie do zimnej wody! To bardzo ważna zasada, jeśli chcemy ugotować jędrny makaron a nie ciapę!
- Do wody w której gotuje się makaron możemy dodać łyżkę oleju lub masła, koniecznie solimy ją.
-
Pilnujemy czasu gotowania! Jeśli gotujemy makaron suchy, czas gotowania podpowie nam napis na opakowaniu – trzeba pamiętać, że drobne makarony gotują się krócej a grube dłużej. Jeśli gotujemy makaron świeży będzie to 1-3 min gotowania w zależności od rodzaju makaronu.
-
W trakcie gotowania zmniejszamy trochę grzanie by makaron nie wykipiał, mieszamy co jakiś czas by się nie skleił.
- Makaron możemy przelać zimną wodą na durszlaku.
I really like your writing style, excellent info, thank you for posting :D.
Zapowiada się super.
😍 Nieźle
PS. zerknij na skrzynkę odbiorczą, wyslalam wiadomosc
Pysznie wygląda