Site Overlay

Pasta marchewkowa

Pasta kanapkowa do zrobienia w kilka minut. I nie potrzeba być masterem kulinarnym. Wystarczy mieć w domu piekarnik i blender.
Jako główny dodatek – pasta miso. Kto lubi kuchnię azjatycką na pewno ją zna. Jest to pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, z dodatkiem ryżu i soli. Ma bardzo specyficzny smak, więc jest wielu jej zwolenników, ale również przeciwników.
Jeśli kiedykolwiek jedliście zupę miso i przypadła Wam do gustu to wypróbujcie również tą pastę kanapkową.

Ilość porcji: na około 6-7 kromek chleba
Czas przygotowania: do godziny

Składniki:

  • marchewka – 400g
  • pasta miso – 2 łyżeczki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • papryka chilli – ½ świeżej papryczki lub ⅓ łyżeczki suszonego
  • olej sezamowy – 1 łyżka
  • olej do pieczenia – 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • nasiona sezamu do posypania

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w oleju do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do miękkości.
Upieczoną marchewkę razem z resztą składników zblendować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. Posypać sezamem.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna260 kcal13%
Tłuszcz18 g26%
Węglowodany32 g12%
Białko4 g8%
Błonnik13 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Pasta marchewkowa

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

 

1 thought on “Pasta marchewkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *