Pasta kanapkowa do zrobienia w kilka minut. I nie potrzeba być masterem kulinarnym. Wystarczy mieć w domu piekarnik i blender.
Jako główny dodatek – pasta miso. Kto lubi kuchnię azjatycką na pewno ją zna. Jest to pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, z dodatkiem ryżu i soli. Ma bardzo specyficzny smak, więc jest wielu jej zwolenników, ale również przeciwników.
Jeśli kiedykolwiek jedliście zupę miso i przypadła Wam do gustu to wypróbujcie również tą pastę kanapkową.
Ilość porcji: na około 6-7 kromek chleba
Czas przygotowania: do godziny
Składniki:
- marchewka – 400g
- pasta miso – 2 łyżeczki
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- papryka chilli – ½ świeżej papryczki lub ⅓ łyżeczki suszonego
- olej sezamowy – 1 łyżka
- olej do pieczenia – 1 łyżka
- sól, pieprz
- nasiona sezamu do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w oleju do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do miękkości.
Upieczoną marchewkę razem z resztą składników zblendować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. Posypać sezamem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 260 kcal | 13% |
Tłuszcz | 18 g | 26% |
Węglowodany | 32 g | 12% |
Białko | 4 g | 8% |
Błonnik | 13 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Pasta marchewkowa”