Pyszne, słodkie ciasteczka z dodatkiem zdrowych płatków jaglanych, orzechów włoskich, aromatycznego cynamonu oraz białej czekolady. W moim domu przyjęły się świetnie, zniknęły w moment! 🙂
Składniki i przepis na ciasteczka jaglane z białą czekoladą:
- 115g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 130g białej czekolady
Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy jajka, ekstrakt i chwilę miksujemy.
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w osobnej misce – mąkę przesiewamy, dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon, szczyptę soli, posiekane orzechy laskowe, płatki jaglane oraz posiekaną białą czekoladę. Mieszamy, a następnie łączymy z mokrymi składnikami.
Z ciasta formujemy kulki o średniej wielkości (mi wyszło około 20 sztuk), a następnie układamy je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. (Musimy pamiętać o tym, by zachować duże odstępy) Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 14-17 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Pieczemy do momentu, aż brzegi ciasteczek zaczną się lekko rumienić.
co oznacza 1 1/2 płatków jaglanych? Czy to są gramy, łyżki, szklanki, czy coś innego?
Już dopisałem, chodzi o szklanki 🙂
Jestem zaskoczony, moja mama zrobiła prawie że identyczne. 🙂