Ciasteczka jaglane z białą czekoladą
Ciasteczka

Ciasteczka jaglane z białą czekoladą

Pyszne, słodkie ciasteczka z dodatkiem zdrowych płatków jaglanych, orzechów włoskich, aromatycznego cynamonu oraz białej czekolady. W moim domu przyjęły się świetnie, zniknęły w moment! 🙂

Składniki i przepis na ciasteczka jaglane z białą czekoladą:

  • 115g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 130g białej czekolady

 

Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy jajka, ekstrakt i chwilę miksujemy.
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w osobnej misce – mąkę przesiewamy, dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon,  szczyptę soli, posiekane orzechy laskowe, płatki jaglane oraz posiekaną białą czekoladę. Mieszamy, a następnie łączymy z mokrymi składnikami.
Z ciasta formujemy kulki o średniej wielkości (mi wyszło około 20 sztuk), a następnie układamy je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. (Musimy pamiętać o tym, by zachować duże odstępy) Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 14-17 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Pieczemy do momentu, aż brzegi ciasteczek zaczną się lekko rumienić.

Ciasteczka jaglane z białą czekoladą

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *