piątek, 19 kwietnia 2019

Bułeczki drożdżowe z marmoladą + filmik

Dziś przedstawiam kolejny przepis z czasów PRLu - przepyszne drożdżowe bułeczki z marmoladą, które piekła moja mama
Ciasto jest bardzo wdzięczne, świetnie się zagniata, nie klei się ani do rąk, ani do stołu.
Te bułeczki można nadziać zarówno na słodko - marmoladą, nutellą, ale też na słono, bo ciasto jest uniwersalne.

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje na ok. 10 bułeczek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka + 1 łyżka do drożdży
  • 3 jajka
  • 30 g drożdży
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • marmolada
Wykonanie:
1. Mleko - jeżeli jest bardzo zimne, to podgrzewamy, a następnie odlewamy większość do innego kubka, ponieważ ta niewielka ilość potrzebna jest do rozpuszczenia drożdży, wraz z łyżeczką cukru. 80 g masła rozpuszczamy i studzimy.






2. Do miski wsypujemy pół kilo mąki pszennej. Dodajemy cukier waniliowy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i mieszamy. Następnie robimy w mące wgłębienie, w to wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy lekko mąką i czekamy, aż drożdże wyrosną ponad mąkę. Gdy już wyrosną, przemieszamy, dodajemy 2 jajka, rozpuszczone masło, mleko, mieszamy i zagniatamy ciasto.
3. Zagniecionym ciastem uderzamy trzy razy o stół, następnie kulę z ciasta wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Musi podwoić swoją objętość.






4. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat, chwilę zagniatamy, następnie formujemy wałeczek, który dzielimy na 10 części. Każdą część jeszcze chwilę w rękach zagniatamy, następnie rozpłaszczamy, na środek nakładamy po łyżeczce marmolady, zbieramy brzegi, sklejamy i naprężamy wierzch bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem od spodu.
5. Bułeczki na blasze przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 15-20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C (wszystko zależy od piekarnika, ewentualnie należy piec w temperaturze 190 stopni C).
Bułeczki, tuż przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy z grzaniem góra-dół przez 20-25 minut. Mają upiec się na złoto-brązowy kolor. Smacznego :-)



Zapraszam na filmik:


6 komentarzy:

  1. Do porannej kawki na pewno świetnie się przydadzą:) Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukam przepisu jakiego używała moja babcia do pieczenia fantastycznych bułeczek, ten przypomina jej pracę to może będzie strzałem w dziesiątkę 🤔

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis .Rewelacyjny...
    Jak tylko dzieciaczki zasnęły zabrałam się za bułeczki i muszę przyznać pyszne :) . Na śniadanko jak ulał... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można je posypać cukrem po posmarowaniu jajkiem? 🤔

    OdpowiedzUsuń