wtorek, 16 kwietnia 2019

Racuchy z jabłkami bez drożdży


  Na słodkie drugie śniadanie, przekąskę, czy kolację. Dla dorosłych i dla dzieci, te racuszki na pewno zadowolą każde podniebienie, a robi się je naprawdę raz dwa :)





Składniki na ok. 12 racuchów:
(Inspiracja: "Kwestia smaku")
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki cukru (ilość cukru zależy od tego czy chcemy posypać je jeszcze po usmażeniu cukrem pudrem, jeśli tak to warto go dać mniej do samych placków)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • niepełna szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 jabłka


  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sodę, wymieszać. Wlać mleko, wbić całe jajko i za pomocą miksera lub rózgi wymieszać masę tak aby była gładka. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wmieszać do ciasta (jeśli jabłka były bardzo soczyste i masa zrobiła się bardzo rzadka, dodać jeszcze trochę mąki). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złote. Podawać z cukrem pudrem, dżemem lub bez niczego.



 

1 komentarz: