czwartek, 18 kwietnia 2019

MaZurKoWe MaLiNoVe LoVe

Spód:
  • 1 kubek mąki krupczatki
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 0,5 kostki masła, schłodzonego
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli


Masa malinowa:
  • 1 szklanka ulubionego dżemu malinowego
  • 0.5 szklanki dżemu żurawinowego 
  • Suszone owoce żurawiny 
  • liofilizowane lub świeże owoce maliny i truskawki

Polewa z białej czekolady:
  • 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 tabliczka białej
  • opcjonalnie - odrobina czerwonego barwnika


Przygotowanie:
• tortownicę o średnicy 24 cm. Wykładamy papierem 
• ze składników na spód zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 45-60 minut do lodówki
• w międzyczasie kremówkę podgrzewamy, dodając połamaną czekoladę, mieszamy i dodajemy barwnik. Dokładnie mieszamy.
• dżemy mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Możemy także dodać owoce do środka.
• schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm i wykładamy do formy tak aby powstał ok 1- o centymetrowy brzeg. Nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C
 na wystudzonym spodzie rozprowadzamy równo naszą masę "dżemowo"- owocową . Na wierzch wylewamy wciąż lekko ciepłą polewę z białej czekolady Posypujemy  posiekanymi owocami liofilizowanymi, oraz suszoną żurawiną, odstawiamy do stężenia.
Smacznego! 
P. S.
Jeśli nie lubicie malin, możecie użyć swoich ulubionych owoców, mogą to być również dżemy brzoskwiniowe, czy pomarańczowe. Wszystko zależy od Was. 
Na zdjęciu masy są odwrócone, najpierw wylałam czekoladę a potem wyłożyłam dżem. Ale w mojej ocenie ciasto nie jest wtedy wilgotne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz