piątek, 19 kwietnia 2019

Polędwiczki z wędzonką w pomidorach

Takie polędwiczki przed laty robiłam bardzo często. Zapomniałam już o tym daniu,ale zbliżające się święta sprawiły,że zajrzałam do starych zeszytów z przepisami,które skrywają jeszcze parę innych smacznych dań.
SKŁADNIKI:

  • 0.5kg polędwiczki wieprzowej
  • 20 dag wędzonej słoniny lub boczku
  • 2 parki cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 4 świeże pomidory obrane ze skórki lub 1 puszka
  • 1 szalotka
  • sól,pieprz

WYKONANIE:

  • boczek kroimy w kostkę i smażymy,


  • polędwiczkę i kiełbasę kroimy na 2-3 cm kawałki, polędwiczki ugniatamy ręką,
  • kawałki polędwiczek smażymy na na tłuszczu z boczku,


  •  dodajemy kiełbasę, podsmażamy,



  • dodajemy pokrojone pomidory, cebulę i skwarki boczku,


  • dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz