środa, 17 kwietnia 2019

Tort gołąbkowy

Uwielbiam gołąbki ale ten przepis to całkiem inna bajka. Nie mam pojęcia, które wybrać-tradycyjne czy ten tort. Sami się przekonajcie.

SKŁADNIKI;
Kapusta włoska
1.2 kg mielonego (wieprzowego)
1.2 woreczka ugotowanego ryżu
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
cebula
2-3 ząbki czosnku
1 spora marchew
natka pietruszki
2 jajka
sól 
pieprz
olej
Przyprawy, które lubicie-u mnie kumin, ostra papryka

SOS:
0,5 litra passaty pomidorowej
kilka łyżek śmietany 30 %
sól
pieprz
ew. cukier (zależy od jakości użytej passaty)

PRZYGOTOWANIE:
Liście kapusty oddzielamy i parzymy. Na olej wsypujemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę przesmażamy, dodajemy mielone, kiedy mięso jest gotowe, dokładamy marchew pokrojoną w malą kostkę, papryki, ryż oraz natkę, Przyprawiamy dość wyraziście, Na koniec dodajemy jajka         i dokładnie mieszamy. Passartę wlewamy do niedużego garnka, doprawiamy i dodajemy śmietankę.Formę do zapiekanki smarujemy olejem, następnie wykładamy liśćmi kapusty- na to masa mięsna,, którą polewamy nabierką sosu i przykrywamy liśćmi kapusty, W tem sposób przygotowujemy kilka warstw-ostatnią musi stanowić kapusta, Przy pomocy płytkiego talerza lub deski do krojenia, przewracamy tort na drugą stronę, wyciągamy z formyna blaszkę  i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, Pieczemy ok 40-50 minut, aż kapusta się nieco przyrumieni, Po wyciągnięciu polewamy pozostałym sosem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego.




1 komentarz:

  1. O matko, coś dla mnie, kocham gołąbki! Rewelacyjna nazwa bloga, aż się szeroko uśmiechnęłam! :)

    OdpowiedzUsuń