Pstrąg pieczony

Nasz nowy piekarnik przeszedł próbę z rybą i spisał się na szóstkę. Oby tak dalej, może kiedyś uda nam się wypróbować go na cieście. Póki co dzisiaj możemy podzielić się z Wami naszym sprawdzonym przepisem na pstrąga. Ta ryba chyba nigdy nam się nie znudzi… 

Pstrąg pieczony

SKŁADNIKI:
- 2 pstrągi
- 2 łyżki masła
- średniej wielkości cebula
- 4 ząbki czosnku
- połówka cytryny
- przyprawy (sól, pieprz, tymianek, rozmaryn)
- 2 łyżki olejku

Rybę myjemy pod bieżącą wodą  i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brytfankę smarujemy olejem, układamy nasze rybki i przyprawiamy je solą i pieprzem z obu stron. Masło mieszamy z tymiankiem i rozmarynem, a następnie wkładamy do środka ryby, razem z czosnkiem oraz krążkami cytryny i cebuli. Pozostałe części cytryny i cebuli układamy na wierzchu ryby. Rybę dodatkowo możemy delikatnie pokropić sokiem z cytryny, ale trzeba uważać by nie przesadzić. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 2 sztuki

SMACZNEGO!!!  

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.