Babka marmurkowa ucierana

Ucierana babka marmurkowa

Wielkanocne ciasto na ostatnią chwilę


Babka marmurkowa ucierana, miękka, wilgotna i bardzo smaczna jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Długo zachowuje świeżość, pięknie prezentuje się na stole i... błyskawicznie z niego znika.

Babkę marmurkową ucieraną można upiec w zwykłej keksówce lub w foremce na babki. Proporcje z tego przepisu pasują do:
  • dwóch foremek z kominem o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm lub
  • jednej formy z kominem o średnicy 24 cm lub
  • jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm

Babka marmurkowa ucierana to proste ciasto, które bez żadnego problemu jest w stanie przygotować każdy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas dodawania jajek masa się zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki i nie spowoduje powstania zakalca.

Pachnąca wanilią i kakao babka marmurkowa jest pyszna, warto ją upiec nie tylko na Wielkanoc.

Babka-marmurkowa-ucierana

Babka marmurkowa ucierana która zawsze się udaje

1 szklanka = 250 ml pojemności
  • 350 g (2 pełne szklanki) mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny
  • 220 g (1 szklanka) cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli 
  • pół szklanki mleka 
  • cukier puder do posypania 

Dodatkowo do masy kakaowej:
  • 20 g (2 płaskie łyżki stołowe) kakao 
  • 30 g (3 płaskie łyżki) cukru pudru
  • 60 ml (4 łyżki stołowe) mleka 
Ekstrakt z wanilii jest bardzo aromatyczny i wydajny, używam go zamiast cukru waniliowego. Z dostępnych na rynku ekstraktów najlepszy jest moim zdaniem produkt firmy Eurovanille dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Przepis na babkę marmurkową ucieraną

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok.
Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ubijania dodać ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy) i sól, a następnie kolejno po jednym jajku, nie przejmując się, jeśli masa się zważy.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i porcjami dodawać na przemian mąkę i mleko.
Odłożyć nieco ponad połowę masy, a do pozostałej części dodać kakao, cukier puder, 4 łyżki mleka i wymieszać do połączenia składników.
Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcję jasnej i porcję ciemnej masy, na koniec delikatnie przemieszać widelcem.
Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 60-70 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.

Babka-marmurkowa-ucierana

 Babka marmurkowa ucierana

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: