Babka majonezowa z czekoladową polewą - Thermomaster 2


Składniki:
(szklanka 250 ml)

  1. Jajka 4
  2. Cukier 3/4 szklanki ok 160 g
  3. Mąka pszenna Tortowa 1/2 szklanki ok. 85 g
  4. Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki ok 95 g
  5. Majonez 2/3 szklanki (4 pełne łyżki) ok 140 g
  6. Proszek do pieczenia łyżeczka z lekką górką
  7. Cukier waniliowy łyżeczka
  8. Starta skórka z cytryny łyżka
  9. Sól szczypta
Polewa:
  1. Czekolada mleczna 80 g
  2. Olej łyżeczka
  3. Wiórki kokosowe garść
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek wsypywać cukier partiami najlepiej łyżka po łyżce. Kolejno dodawać cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum dodawać majonez łyżka po łyżce. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Do zmiksowanej masy przesiać mąki oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksować tylko do połączenia składników.

Blaszkę do babki lub keksówkę wysmarować masłem a następnie obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do blaszki. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

po około 15 minutach po wyjęciu z piekarnika wyjąć z blaszki i poczekać do całkowitego przestudzenia.

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną dodać łyżkę oleju i wymieszać. Lekko przestudzoną czekoladą polać babkę i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!


Przygotowanie Thermomaster:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli 5-6 min./ob.5
Dodawać partiami cukier,cukier waniliowy skórka z cytryny, żółtka ob. 3
Dodawać partiami majonez, łyżka po łyżce ob. 1 do połączenia składników
Do dzbana przesiać mąki oraz proszek do pieczenia 1 min./ ob. 1

Pozostałe czynności jak wyżej.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










17 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie próbowałam ale chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem to po prostu bardzo pysznie wygląda.Sam bym to jadł dzień i noc tak naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno na ten blog wrócę bo są bardzo ciekawie artykuły.

    OdpowiedzUsuń
  4. Od bardzo dawna korzystam z bardzo profesjonalnej firmy Ugryzienie pluskwy .Ta firma naprawdę jest bardzo dobra i warto z niej skorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bardzo lubię gotować to tą ofertą na pewno bardzo się zainteresuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy blog. Jestem pewny , że na ten blog wchodzi bardzo dużo osób.

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten blog. Na pewno na ten blog wrócę bardzo szybko.

    OdpowiedzUsuń