środa, 17 kwietnia 2019

Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

Zapraszam kochani na kolejną odsłonę sernika! Tym razem w zupełnie innej wersji. Orzechowy biszkopt, jabłka z  galaretką, gruba warstwa sera,znowu jabłka, a na wierzchu ciasteczka i polewa czekoladowa. Wesołych Świąt!





Składniki blaszka 23/33:
biszkopt:
mąka pszenna 5 łyżek,
jajka 5 szt,
cukier 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
orzechy włoskie 200 g,

warstwa jabłkowa:
jabłka starte 2 słoiki (każdy po 0,90 litra)
galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt,

masa serowa:
ser 1 kg,
budyń waniliowy 60 g,
cukier puder 2 szklanki,
masło 100 g,
jajka 6 szt,
olejek pomarańczowy 1 łyżeczka,

dodatkowo:
herbatniki 20 szt,
czekolada mleczna 150 g,
mleko 4-5 łyżek,

Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy. Biszkopt pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia.
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy ser, budynie oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 40 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.
1 słoik jabłek podgrzewamy w rondelku, aby były gorące, ściągamy z palnika, dodajemy jedną galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.(Moje jabłka ze słoika były już trochę podduszone, jeśli Wasze są surowe, to należy je trochę poddusić.) Gdy jabłka ostygną i lekko zgęstnieją to wykładamy je na orzechowego biszkopta. Na rozsmarowane jabłka kładziemy upieczony sernik. Z pozostałymi jabłkami powtarzamy tą samą czynność i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Następnie układamy na cieście herbatniki.
Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Polewę należy cały czas mieszać. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami. 
Ciasto wstawiamy do lodówki na 12 h.

6 komentarzy:

  1. Witam.Ile jajek do masy serowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie ciasta. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robił ktoś już to ciasto? Pytam bo ciekaw jestem ile czasu mniej więcej zajmuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) sernik na pewno przepyszny :) użyła Pani sernik z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń