jajka w sosie tatarskim
Porady kulinarne i ciekawostki Sosy i dipy Sylwester - Przepisy na Sylwestra Wielkanoc przepisy

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim – to propozycja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także np. na imprezową przekąskę. Idealnie ugotowane na twardo jajka w sosie o intensywnym smaku domowego sosu tatarskiego, to danie, które na pewno zasmakuje każdemu.


Jajka w sosie tatarskim – Składniki:

Składniki na sos tatarski:

  • 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku) – ok. 160 g
  • 2 czubate łyżeczki  tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka)
  • 2 czubate łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa)
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18% – ok. 120 g
  • 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g
  • 2 łyżeczki kaparów – ok. 10 g
  • pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g
  • 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g
  • pół małego pęczka koperku
  • 3 gałązki szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowe składniki:

  • 6 jajek lub więcej wedle uznania
  • opcjonalnie: rzeżucha, szczypiorek itd.

jajka sos tatarski

jajka na wielkanoc z sosem tatarskim

Przepis na jajka w sosie tatarskim:

  1. Jajka ugotować na twardo. Przygotować dość duży garnek, taki, by na jego dnie zmieściły się wszystkie jajka. Wlać do niego zimną wodę, wsypać soli, włożyć jajka i włączyć palnik. Gotować jajka na twardo, w zależności od ich wielkości 7-9 minut. Kilka cennych wskazówek jak gotować jajka, by żółtko i białko było idealnie ścięte znajdziecie tutaj: Jajka na twardo – ile gotować?
  2. Po ugotowaniu jajka w garnku zdjąć z palnika, zalać zimną wodą i delikatnie obstukać skorupki. Odstawić na chwilę do ostudzenia, a następnie obrać jajka ze skorupek. Więcej o łatwym obieraniu jajek możecie poczytać tutaj: Jak szybko i ładnie obierać jajka ze skorupek?
  3. Ugotowane i obrane jajka przekroić na połówki.
  4. Przygotować sos tatarski wg przepisu na blogu tutaj: sos tatarski – przepis
  5. Na dość dużym półmisku wyłożyć sos tatarski, a na nim poukładać połówki ugotowanych na twardo jajek. Wierzch oprószyć rzeżuchą lub posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


jajka z sosem tatarskim

jajka na wielkanoc w sosie tatarskim

4.7 / 5 ( 4 głosów )

1 thought on “Jajka w sosie tatarskim”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here