Babka z makiem drożdżowa

Babka z makiem drożdżowa

Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek.

Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko, dwa oszczędność czasu a trzy duże ułatwienie dla dzieci, które plaster takiego ciacha same wyjmują sobie na śniadanie czy pakując śniadaniówki.

 

 

PRZEPIS NA BABKĘ Z MAKIEM DROŻDŻOWĄ

Składniki na babkę z makiem drożdżową:

500g mąki

4 łyżki maku

120g masła

2 jajka

0,5 szkl cukru

1 aromat waniliowy

5 dag drożdży świeżych

100 ml ciepłego mleka

szczypta soli

10 suszonych daktyli pokrojonych w kostkę

 

 

Jak zrobić babkę z makiem drożdżową:

W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy.

Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste.

Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki.

Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem.

Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę.

Ciasto wykładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem.

Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Pieczemy ok 30min w 180st.