środa, kwietnia 17, 2019

Kurczak pieczony w marynacie czosnkowo-cytrynowej z natką pietruszki i syropem klonowym




Tak przygotowany kurczak smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Mięso jest niezwykle miękkie, soczyste i posiada wyjątkowy smak.
Delikatna nuta cytryny idealnie łączy się z subtelną słodyczą syropu klonowego, czosnkiem oraz aromatem natki pietruszki.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
Polecam.

2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części o całkowitej wadze około 900g)
Marynata:
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka soli
2 szczypty papryki ostrej (solidne)
2 szczypty pieprzu

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
(Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.)
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wraz z nadmiarem marynaty umieścić w rękawie do pieczenia (*), szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Kurczaka piec przez około 60-70 minut w 180 stopniach.
  Pod koniec pieczenia rękaw należy delikatnie rozciąć, aby skórka nabrała złocistego koloru.
 
(*) Kurczak można też piec bez rękawa, bezpośrednio na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Wtedy mięso należy przykryć folią aluminiową i w trakcie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Na końcu zdjąć folię, aby skórka odpowiednio się zarumieniła.

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger