Kokosowe ciasteczka na białkach (kokosanki)

Kokosowe ciasteczka na białkach (kokosanki). Szukacie pomysłu na wykorzystanie białek, które zostają Wam z różnych wypieków? Ja polecam Wam przygotowanie tych pysznych ciasteczek. Kokosowe ciasteczka na białkach (kokosanki), to jedne z moich ulubionych smakołyków. Kiedyś przygotowywałam je częściej. Teraz piekę je zazwyczaj, gdy zostaną mi jakieś białka. Proporcje można dostosować do potrzeb. Dziś kilka ciasteczek z 1 białka, ale ilość można dowolnie zwiększyć (patrz uwagi pod składnikami). To kto się skusi na takie ciasteczko? 😉

Do wypieków polecam Wam produkty marki Stella

Składniki:*

  • 1 białko klasy L
  • 1 pełna szklanka wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 30 g masła
  • mała szczypta soli
  • ulubiony aromat – u mnie pomarańczowy (można pominąć)

*na małą ilość ciasteczek (widoczną na zdjęciu) – na podwójną ilość stosujemy takie proporcje: 2 białka, 2 szkl wiórek, 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2/3 szkl cukru, 60 g masła, szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W rondelku topimy masło. Zdejmujemy rondelek z ognia i stopniowo wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy składniki.

W misce ubijamy białko ze małą szczyptą soli. Do ubitego białka powoli wsypujemy cukier z mąką ziemniaczaną, dodajemy aromat i miksujemy krótko na małych obrotach. Dodajemy naszą masę kokosową z rondelka i mieszamy do połączenia składników.

Z masy formujemy w dłoniach małe kulki (w razie potrzeby można dłonie zwilżyć zimną wodą, jeśli masa będzie za rzadka można dodać odrobinę wiórek kokosowych).

Kokosowe kuleczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do ładnego zarumienienia.

Uwaga! Kokosanki ściągamy z blaszki dopiero, gdy całkiem ostygną. Wcześniej będą zbyt miękkie.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz