Na temat kiszonek już kiedyś się rozpisałam – kisząc buraki. Nie będę się więc powtarzać.
Tym razem w słoiku zamykamy marchew, chrzan i imbir i czekamy kilka dni, aż zadzieją się cuda. Kilkanaście minut pracy, a efekt oszałamiający.
Wypróbujcie ją koniecznie.
Ilość porcji: 1 litrowy słoik
Czas przygotowania: 15 minut + kilka dni kiszenia
Składniki:
- marchew – 500g
- imbir – kawałek wielkości kciuka
- chrzan – kawałek wielkości kciuka
- czosnek – 4 ząbki
- liść laurowy – 3 sztuki
- sok z kapusty kiszonej – 2-3 łyżki
- sól – 1 łyżka na ½ litra wody
- woda – około 1/2 litra
Przygotowanie:
Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do suchego słoika z resztą składników. Zalej osoloną wodą z sokiem z kapusty. Zakręć nakrętką i pozostaw w chłodnym miejscu na około 5-7 dni.
Po otwarciu słoik przechowuj w lodówce.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 153 kcal | 8% |
Tłuszcz | 1 g | 1% |
Węglowodany | 47 g | 18% |
Białko | 6 g | 12% |
Błonnik | 17 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Kiszona marchew”