Site Overlay

Kiszona marchew

Na temat kiszonek już kiedyś się rozpisałam – kisząc buraki. Nie będę się więc powtarzać.
Tym razem w słoiku zamykamy marchew, chrzan i imbir i czekamy kilka dni, aż zadzieją się cuda. Kilkanaście minut pracy, a efekt oszałamiający.
Wypróbujcie ją koniecznie.

Ilość porcji: 1 litrowy słoik
Czas przygotowania: 15 minut + kilka dni kiszenia

Składniki:

  • marchew – 500g
  • imbir – kawałek wielkości kciuka
  • chrzan – kawałek wielkości kciuka
  • czosnek – 4 ząbki
  • liść laurowy – 3 sztuki
  • sok z kapusty kiszonej – 2-3 łyżki
  • sól – 1 łyżka na ½ litra wody
  • woda – około 1/2 litra

Przygotowanie:

Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do suchego słoika z resztą składników. Zalej osoloną wodą z sokiem z kapusty. Zakręć nakrętką i pozostaw w chłodnym miejscu na około 5-7 dni.
Po otwarciu słoik przechowuj w lodówce.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna153 kcal8%
Tłuszcz1 g1%
Węglowodany47 g18%
Białko6 g12%
Błonnik17 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Kiszona marchew

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

 

 

1 thought on “Kiszona marchew

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *