czwartek, 18 kwietnia 2019

Zapiekanka szpinakowa z batatami




Składniki:

3 średnie bataty
200 g liści szpinaku baby
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 kawałków suszonych pomidorów
1 jajko
300 g gęstego naturalnego jogurtu
3 łyżki startego sera grana padano
3 łyżki oleju (z pomidorów suszonych)
szczypta chili w proszku (lub pokrojona świeża papryczka)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól



Sposób wykonania:

Bataty obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 2 mm. Przesmażamy je na złoty kolor z obydwu stron na patelni grillowej z dodatkiem 1 łyżki oleju.
Na zwykłej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy na nim cebulę poszatkowaną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy do niej poszatkowany drobno czosnek, listki szpinaku oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Podgrzewamy mieszając do momentu aż szpinak zwiędnie.
Zawartość patelni przekładamy do miski i czekamy parę minut aby szpinak ostygł. Dodajemy jajko, jogurt, ser grana padano, chili, gałkę muszkatołową oraz sól. Mieszamy.
Naczynie żaroodporne (lub formę do tarty) wykładamy zrumienionymi wcześniej plastrami batatów, tak aby przykryły szczelnie dno oraz jego boki. Na bataty wykładamy masę jogurtowo szpinakową.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut (do momentu aż zapiekanka będzie rumiana i zwarta).
Podajemy na ciepło.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...