Podwójnie czekoladowa babka na kefirze

Drukuj
18.04.2019   Magda

Jeśli lubicie babki wielkanocne to tą wersję na pewno pokochacie. No bo trudno nie zakochać się w jedwabistym, puszystym cieście, intensywnie czekoladowym od kakao i kawałków czekolady, a jakby tego było mało to jeszcze oblanym grubą warstwą czekolady. Dla mnie to żadna czekoladowa przesada, bo przecież jak święta to warto świętować solidnie. A co więcej, nie musicie się martwić, że Wielkanoc tylko raz w roku – taka babka będzie świetna na każdą okazję jak i bez, a robi się ją naprawdę prosto. 

Składniki (na formę o pojemności 2 litrów):

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g mlecznej czekolady
  • odrobina masła do wysmarowania formy

Na polewę:

  • 2 łyżki masła
  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • chrupki jajeczka w czekoladzie
  • jadalny brokat

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

 

Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Dodajemy do tego kawę.

 

Do osobnej, dużej miski dajemy śmietanę, olej, wbijamy jajka i dodajemy cukier – wszystko ubijamy mikserem do chwili rozpuszczenia się cukru.

 

Zmniejszamy obroty miksera na małe i wsypujemy około 1/3 suchych składników – miksujemy do połączenia. Nie przestając miksować, dodajemy połowę porcji kefiru. Następnie dodajemy kolejne 1/3 suchych, pozostały kefir, miksujemy do połączenia. Z pozostałych suchych składników zostawiamy około 2 łyżek, a resztę wsypujemy do ciasta i miksujemy. Na koniec miksowania, powoli wlewamy gorącą wodę i miksujemy do połączenia.

 

Tabliczkę czekolady siekamy na drobne kawałki, które wsypujemy do odłożonych 2 łyżek suchych składników. Mieszamy, aby czekolada pokryła się proszkiem i wsypujemy od ciasta – mieszamy łyżką do połączenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na godzinę.

 

Po upływie godziny, sprawdzamy patykiem czy ciasto jest upieczone – powinien być suchy. Wystawiamy ciasto do ostygnięcia. Po około 20 minutach stygnięcia, dobrze jest wyciągnąć babkę z blachy.

 

Gdy ciasto jest ostudzone, możemy zająć się polewą – do żaroodpornej miski dajemy masło, mleko i pokrojoną na drobno czekoladę. Ustawiamy miskę nad garnek z gotującą się wodą i rozpuszczamy wszystko na gładką, błyszczącą polewę. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Lekko ostudzoną, a dzięki temu gęstszą czekoladą, polewamy babkę. Wierzch ciasta, jeśli lubimy, ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami i obsypujemy złotym, jadalnym brokatem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.