Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy
9.3/10 - (31 votes)

Zbliża się Wielkanoc.

Czas więc pomyśleć o świątecznych wypiekach.

A jak wielkanocne wypieki to zaproponuję wam mazurek .

Tym razem zapraszam na mazurek chałwowy.

Zabierając się za pieczenie, miałam obawy czy nie będzie za słodki, czego jak już zapewne wiecie nie lubię.

Okazało się jednak, że niepotrzebnie się bałam, mazurek chałwowy wyszedł pyszny.

I nawet ja, która za chałwą nie przepadam nie mogłam się mu oprzeć.

Mój mazurek jest udekorowany słupkami migdałów, jajkami czekoladowymi w kolorowej skorupce i motylkami z papieru waflowego. Wy możecie go udekorować jak wam się tylko spodoba.

Z inna dekoracją może występować jako tarta i cieszyć wasze podniebienia przez cały rok.

spód :

  • 1 szklanki ( 175 g ) mąki krupczatki
  • 1 czubata łyżka ( 25 g ) cukru
  • 100 gram masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

masa chałwowa :

  • 140 gram chałwy
  • 80 gram białej czekolady
  • 0,5 szklanki ( 125 ml ) śmietany kremówki

dodatkowo :

  • ulubiony kwaskowy dżem lub powidła (np. czarna porzeczka, maliny)
  • ozdoby

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać je na jak najmniejsze części, mieszając przy okazji z mąką.
Dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść.
Uformować z ciasta kule, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować tak by powstał placek wielkości i kształtu naszej formy. Ja użyłam prostokątnej blaszki do tarty 34 x 13 cm z wyjmowanym dnem.
Formę wyłożoną ciastem schłodzić przez co najmniej godzinę, aż ciasto stwardnieje.
Schłodzony spód tarty nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Dla pewności można obciążyć czymś ciasto, ale jeżeli będzie dobrze schłodzone nie jest to konieczne.
Piec ok.25 minut do lekkiego zarumienienia. Wystudzić.
mazurek chałwowy

Wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu lub powideł.  

W niedużym garnku podgrzać śmietanę, musi być gorąca, ale nie wolno jej zagotować.

Dodać połamaną czekoladę i pokruszoną chałwę, najlepiej na jak najmniejsze kawałki. Wymieszać wszystko do rozpuszczenia.

Moja chałwa miała migdały, stąd widać je w mazurku.

Kiedy masa lekko przestygnie wylać ją na ciasto.  Wygładzić.

Na końcu udekorować mazurek według uznania.

mazurek chałwowy

Mazurek z formy wyjąć przed podaniem. Moim zdaniem tak łatwiej go przechowywać i ustrzec przed zniszczeniem.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 



4 thoughts on “Mazurek chałwowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here