poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Zupa chrzanowa – kuchnia podkarpacka


Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa chrzanowa - kuchnia podkarpacka

 
Dzisiaj zapraszam na zupę chrzanową z Komborni, ugotowaną na wywarze z białej kiełbasy, boczku i warzyw. Zupa zabielona jest śmietaną, a świeży starty chrzan nadaje jej specyficzny lekko ostry smak. Podana z gotowanym jajkiem kojarzy się z okresem Wielkanocy, choć tak naprawdę to danie na każdą porę roku, na obiad lub kolację.
W oryginalnym przepisie mowa jest o tzw. jarzynce, czyli suszonych warzywach, ja jednak wolę wersję ze świeżą marchewką, pietruszką i selerem, dlatego pozwoliłam sobie dokonać małej zmiany.

Przepisem podzieliły się panie w Koła Gospodyń Wiejskich w Komborni (gmina Korczyna). Można go znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.

Zupa chrzanowa - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 4 l wody
  • 300 g surowego boczku
  • 200 g białej kiełbasy
  • 200 g chrzanu (korzeń)
  • 500 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • jarzyny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
  • ugotowane jajka
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy obrane warzywa i boczek z kiełbasą (w całości). Gotujemy razem 10-15 minut, po czym wyciągamy warzywa i wędliny. Do powstałego bulionu wkładamy starty na tarce chrzan. Zupę podbijamy śmietaną wymieszaną z mąką, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Do zupy wkładamy pokrojone warzywa i wędliny. Zupę chrzanową podajemy z gotowanym jajkiem.




Wielbicieli kwaśnych zup zapraszam na CHRZANICĘ, zupę na bazie zakwasu na barszcz.




A inne podkarpackie przepisy w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA




1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.