.

.

środa, 17 kwietnia 2019

Wielkanocny koszyk z ciasta-jak zrobić

Witam Kochani
zawsze  przed Wielkanocą piekę koszyk z ciasta na stół, wsadzam do niego rożne świąteczne słodkości-taka słodka ozdoba stołu :)


Przygotowanie takiego koszyka jest dość łatwe, wymaga jednak dokładności. 
Dziś piekłam swój i chcę Wam "na gorąco" pokazać jak zrobić taki koszyk :)
Zapraszam

Do zrobienia koszyka potrzebujemy dowolnego ciasta drożdżowego. 
Może być słodkie lub chlebowe. Ja robię z chlebowego.

Czyli:

do miski daję troszkę świeżych drożdży, łyżkę cukru i ok szklankę wody.
Dodaję trochę maki mieszam i odstawiam do podrośnięcia. Potem dodaję trochę oleju i maki-wyrabiam ciasta tak by było elastyczne. 


Zostawiam do wyrośnięcia i przystępuję do plecenia koszyka.

Koszyk wykonujemy na misce. Ja polecam metalową, ale porcelanowa, ceramiczna też się nada.
Miskę owijamy folią aluminiową. Potem smarujemy ją delikatnie olejem.

Kawałek ciasta wałkujemy i wycinamy paski.

Paski układamy na miskę tak by na jej górze się krzyżowały. Do dużego koszyka użyłam 8 krzyżujących się pasków, czyli 16 pojedynczych żeber koszyka.



Miejsce krzyżowania się pasków mocna dociskamy by było równe.
Potem bierzemy kawałek ciasta i rolujemy go na niezbyt gruby wałek i przeplatamy między paskami.



Koszyk przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.



Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni.

Po upieczeniu chwilę studzimy i delikatnie wyciągamy miskę i usuwamy folię.

Uchwyt koszyka ja robię na stelażu z drutu.
Na gruby drut nawijamy ciasto, formuję go z łuk, smaruję jajkiem i piekę na złoty kolor.


Potem w koszyku robię dziurkę grubą  igłą i wciskam końce drutu.
Można wzmocnić klejem (jeśli ma to być tylko ozdoba)  lub kokardką.






Taki koszyk to piękna ozdoba wielkanocnego stołu.
Można robić mniejsze koszyki lub duże :) 



Wszystko według własnej inwencji i potrzeb :)
Polecam gorąco.

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko