Tarta z ziemniakami i białą kiełbasą z sosem o smaku wielkanocnego żurku

Tarta z ziemniakami i białą kiełbasą z sosem o smaku wielkanocnego żurku

Wymień danie kojarzące się z Wielkanocą 🙂 Żurek? 🙂 A co powiesz na to, żeby ten klasyk podać w zupełnie szalonej formie? Zapiekanka z ziemniakami i białą kiełbasą zalana aromatycznym sosem o smaku żurku, posypana świeżym majerankiem jest po prostu obłędna 😀 Propozycja ma niestety spory minus – wcinać ją można tylko na tzn. cheat day ;p

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie SPÓD ZAPIEKANKI

  1. Najpierw trzeba zrobić kruchy spód – z lodówki wyjmij masło, pokrój je nożem na drobne kawałki, potem wsyp mąkę i dalej siekaj nożem.
  2. Posyp wszystko szczyptą soli, wbij żółtko jajka i ze składników wyrób kulę. Białka jajka nie wyrzucaj – wykorzystasz je potem.
  3. Ciasto owiń w folię aluminiową i schowaj na 45 minut do lodówki.
  4. Po wyjęciu  rozwałkuj ciasto w taki sposób, żeby wypełniało w pełni Twoją formę do pieczenia tart.
  5. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180°C
  6. Przełóż ciasto do formy, następnie przykryj je folią aluminiową a potem przy pomocy suchej fasoli lub ryżu je dociśnij.
  7. Wstaw je do pieczenia na około 15 minut.

Składniki SPÓD ZAPIEKANKI

  • 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko

Wykonanie WYPEŁNIENIE TARTY

  1. Zagotuj wodę w małym garnuszku i wrzuć do niego białą kiełbasę i gotuj przez około 3 minuty.
  2. Wyjmij ją  z garnka i pokrój w półplasterki po wystudzeniu.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój je plasterki o szerokości około 0,5-0,8 cm. Wrzuć je do garnka z zimną wodą, dopraw odrobiną soli i zagotuj. Pozwól im na kontakt z wrzątkiem przez 4 minuty, a później odcedź.
  4. 2 łyżki masła rozgrzej na patelni, dodaj 2 łyżki mąki i energicznie  mieszaj, aż do momentu, gdy pojawi się zasmażka.
  5. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę lub drobno posiekaj.
  6. Wyłącz ogień, wlej zimny zakwas żurkowy i rozdrobniony czosnek.
  7. W miseczce 2 jajka oraz białko, które Ci powinno zostać. Masę wlej do patelni.
  8. Dodaj do masy na patelni śmietanę i 1 łyżkę suszonego majeranek, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj z masą żurkową.
  9. Na upieczony wcześniej spód tarty wylej kilka łyżek masy, potem ułóż plasterki ziemniaków, pomiędzy nie powciskaj plasterki kiełbasy. Całość zalej pozostałą masą.
  10. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 35 minut.
  11. Po upieczeniu możesz posypać świeżym majerankiem lub tymiankiem.

Składniki WYPEŁNIENIE TARTY

  • 1 kg niedużych ziemniaków (przed obraniem)
  • 200 g białej kiełbasy
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub pszennej
  • 2 łyżki masła (ok. 60 g)
  • ¾ szklanki zakwasu na żurek
  • 2 jajka i 1 białko jajka kurzego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 12%
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • opcjonalnie świeży majeranek lub tymianek do posypania tarty po upieczeniu

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz