Biała kiełbasa w cieście francuskim

Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego menu. Najczęściej dodajemy ją do żurku wielkanocnego lub podajemy w formie pieczonej z różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę do przygotowania przekąski idealnej na świąteczny stół. Biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim z dodatkiem sosu musztardowego, w formie szaszłyków. Świetnie się prezentuje, ale również pysznie smakuje! Można ją podać jako przekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku.
W sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. 



Składniki:
  • 3 białe kiełbasy parzone
  • 1 op. ciasta francuskiego świeżego
Sos musztardowy:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam Schronisko Smaków)



Wykonanie:

Sos musztardowy:
W miseczce mieszamy jogurt naturalny z musztardą francuską i musztardą miodowo-chrzanową.

Kiełbasę obieramy.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trzy równe części.
Na każdej części rozsmarowujemy niewielką ilość sosu musztardowego i układamy kiełbasę. Następnie zawijamy kiełbasę w ciasto francuskie i tniemy na plasterki o grubości około 2,5 cm. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków, po 3 sztuki na każdy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25-30 min. Po około 20 min., możemy szaszłyki obrócić na drugą stronę.
Podajemy z sosem musztardowym lub jako dodatek do żurku.














Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny